Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 29. Aguszta nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. augusztus 22. (csütörtök) 13:37Rendkívüli orvos nagygyűlés 2019. szeptember 21., Budapest

Elhalt ígéretek nyomában – párbeszéd döntéshozókkal

Amint az a 2019. augusztus 14-iki sajtótájékoztatón bejelentésre került a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli orvos nagygyűlést hív össze Budapestre 2019. szeptember 21-én, szombaton, délelőttre.

Elhalt ígéretek nyomában – párbeszéd a döntéshozókkal

címmel.

A nagygyűlésre, amelyre előzetesen több ezer orvos jelezte részvételi szándékát, a regisztráció a mai napon megkezdődik.


A sajtótájékoztató írásos anyaga az alábbiakban olvasható:

A legutóbbi parlamenti választásokat megelőző esztendők hatékony és eredményes tárgyalásait – a határozott ígéretek dacára – 2018 áprilisától folytatás nem követte. Az elvesztegetett esztendőt követő idei első hónapok megállapodás reményével kecsegtető egyeztetéseire a teljes sikertelenség okozta mélységes csalódás tett pontot. A reprezentatív érdekképviseletek és szakmai szervezetek minden igyekezete hiábavalónak bizonyul, újabb fél év telik el az ágazati kollektív szerződés tovább tárgyalása, az orvosok, illetve gazdasági-műszaki háttér személyzet bérfelzárkóztatása akárcsak megkezdésének érdemi ígérete nélkül.

Az igen örvendetes szakdolgozói bérprogram eredményképpen – amint nyilatkozatában az egészségügyért felelős államtitkár elmondta – „például egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező felsőfokú végzettségű ápoló átlagkeresete 2022 januártól 690 ezer Ft-ra ugrik”. Ehhez képest jelenleg egy nyugdíj előtt álló, 40 éves jogviszonnyal bíró szakorvos tábla szerinti bére bruttó 560 ezer Ft!

Az alapellátásban dolgozó orvosok, fogorvosok – valamennyien szakorvosok – számára még ez is csak vágyálom.

Orvosi béremelésről a leghatározottabb korábbi ígéretek ellenére jelenleg szó sincs, az orvosi jövőkép kiszámíthatatlan, tervezhetetlen. A paraszolvencia nemcsak igazságtalan és súlyosan torzító hatású, de tönkreteszi a szakorvosképzést, minőségi, betegbiztonsági kockázatot növelve. A jelentős szakemberhiányt pótolni igyekvő mintegy ötezerre tehető nyugdíjas korú nővér, orvos munkája nélkülözhetetlen, hátrányos jövedelmi megkülönböztetésük, közteher fizetési diszkriminációjuk, a velük szemben támasztott ismétlődő és értelmetlen, véget nem érő bürokratikus adminisztráció pedig tűrhetetlen.

Ágazatunk rendbetétele kizárólag döntéshozói akaraton múlik, amint ezt kamaránk vezető testületei korábban leszögezték. Az erre a célra szükséges mintegy 1000-1200 Mrd Ft Magyarország jelen gazdasági helyzetében biztosítható – lenne.

Mindezt számos alkalommal szóban és írásban jeleztük az EMMI és a Miniszterelnökség vezetői felé – hasztalan.

Az egészségügy humánerő helyzetének és minőség romlásának mértéke és üteme megkívánja, hogy – törvényes eszközökkel élve – határozottabban szólaljunk meg. Ennek keretében szervezzük kollégáink és a humán- valamint a pénzügyi tárca, illetve a Miniszterelnökség vezetőinek közvetlen találkozóját, hogy nyilvánosan beszéljük meg közös dolgainkat, melyet többezer tagunk korábbi írásos vélemény nyilvánítása is szorgalmaz.

Orvos nagygyűlésünket folyó év szeptember 21-én, szombaton délelőtt tartjuk Budapesten.

A regisztráció a mai nappal megindul. Az érintett tárcák vezetőit invitáló levelünkben megkapják részletes kérdéseinket, melyekre választ, intézkedést remélünk és várunk. Célunk továbbra is a félbeszakadt tárgyalások gyors, eredményes lezárása, a megfelelő megállapodás kollektív szerződésben rögzítése és aláírása. 

Alapvető követeléseink:

- Egységesen kötelező kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül, 900 ezer Ft-os mértékben, melyre a képzettséget, gyakorlatot és előmenetelt tükröző bértábla épüljön, az értéktartás folytonos garanciájával!

- Teljesülésével egyidejűleg szűnjön meg a paraszolvencia rendszere!

Szüntessék meg a nyugdíjas munkavállalóinkat sújtó diszkriminációt, szabaddá téve, hogy betegeinket és fiatal, támogatásra szoruló kollégáinkat szolgálhassák döntésük szerint.

- Döntsék el, orvosokkal vagy orvosi judíciumokkal és képzettséggel nem rendelkezőkkel akarják-e honfitársainkat a jövőben gyógyíttatni, pusztán szűkmarkúság okán.

- Szerezzenek érvényt és rendszeresen, szigorúan ellenőrizzék a szakmai minimumfeltételekmeglétét intézményeinkben, mindenekelőtt munkaerő, de tárgyi oldalról is!

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner