Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 29. Aguszta nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. szeptember 2. (hétfő) 22:50A sztrájk előtt ajánlatot kaptak a fogorvosok az Emmitől

Idén egyszeri másfél millió forintos, jövőre havi 250 ezer forintos, 2021-ben pedig további 140 ezer forintos kiegészítést ajánlanak.

Hétfőtől lépnének sztrájkba a finanszírozásukkal évek óta elégedetlen fogorvosok, de pénteken hirtelen előállt egy emelési javaslattal az egészségügyi államtitkár. A munkabeszüntetés ettől valószínűleg nem marad el, de lehetnek visszalépők. Több lépcsőben, összesen 500 ezer forintos emelésről lenne szó, ám az érintettek szerint ez csak egy eleme annak, ami megtartaná a rendszerben a még bent lévő - egyre kevesebb - szakembert - írja hvg.hu.

A tervezett munkabeszüntetés előtt két nappal, péntek délután állt elő egy új, az alapellátásban dolgozó fogorvosoknak szóló támogatási javaslattal az Emberi Erőforrás Minisztériuma (Emmi). A már márciusban előkészített demonstrációt (ami valójában nem sztrájk, hiszen az orvosok az állammal szerződött magánvállalkozók, így legfeljebb összehangolt szabadságról lehet beszélni - a szerk.) az eredeti tervek szerint szeptember  2. és 13. közé, súlyos alulfinanszírozottságuk ellen tiltakozásul szervezték a fogorvosok.

Bár az akció elé több önkormányzat is próbált akadályokat gördíteni, az egyik szervező, Nagy Ákosszerint országszerte így is 1100-an jelezték részvételüket. Ez azonban most változhat: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) fogorvosi tagozatának pénteki ülésén Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a hvg.hu információi szerint ugyanis belengetett egy olyan, többlépcsős támogatás-emelést, ami a résztvevők egy részét lehet, hogy eltántorítja majd a hétfőn kezdődő megmozdulástól.

Az államtitkár ajánlata értelmében a fogorvosok idén egyszeri másfél millió forintos (vagyis havi lebontásban 125 ezer forintos), jövőre havi 250 ezer forintos, 2021-ben pedig további 140 ezer forintos kiegészítést kapnának a jelenlegi, havi bruttó 850 ezer forintos támogatásukhoz. Az ajánlatot a MOK Fogorvosok Területi Szervezete elnöksége 19:3 arányban elfogadta, a kérdés, hogy a sztrájkban eddig részt venni akaró szakembereket is meggyőzi-e. Az őket tömörítő zárt Facebook-csoport oldalára egyelőre frissen került ki az ajánlatról szóló bejegyzés, Nagy Ákos keszthelyi fogorvos szerint senkit nem hívogatnak fel egyesével, aki marad, marad, és részt vesz hétfőtől az akcióban, aki mégsem, az nem.

Hozzátette, ő maga (és Keszthely környéki fogorvostársai) tarják magukat az eredeti tervekhez: az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozása ugyanis a belengetett emeléssel is csak javul szerinte, de nem oldódik meg.

További részletek a cikkben.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner