Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. szeptember 24. Gellért és Mercédesz nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. szeptember 3. (kedd) 22:50Horváth Ildikó az egyetemek átadásáról

A tulajdonosváltásból "sem a betegek, sem a hallgatók nem éreznek majd semmit".

Nagy tempóban folyik a munka, sem a betegek, sem a hallgatók nem éreznek majd semmit a változásból – mondta a MedicalOnline-nak az egészségügyért felelős államtitkár.

A kormány döntött arról, hogy a felsőoktatás irányítását az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) rendeli – jelentette be a múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mindez érinti az orvos- és egészségügyi felsőfokú képzést is, hiszen a hallgatók oktatásának színterei a klinikák és az egyetemi oktatókórházak.

Attól, hogy a „tulajdonos” változik, a munka folyik ugyanúgy tovább – mondta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Folyamatosak az egyeztető tárgyalások, és jó az együttműködés az ITM és az Emmi között, ami biztosítja, hogy zökkenőmentes legyen az átadás.

Az egészségügyi képzés eddig is kettős felügyelet alatt működött – emlékeztetett a szakpolitikus –, hiszen a gyógyítás 15 százaléka az egyetemeken zajlik, az orvosok és egészségügyi szakdolgozók oktatásában pedig az egészségügy 60 százaléka veszt a klinikákon, oktatókórházakon és oktatóosztályokon keresztül. Ez is mutatja, hogy ez a két terület erősen összefonódik, ugyanakkor a mostani átalakulás az előrelépés, továbbfejlődés lehetőségét is magában hordozza.

A felsőoktatás egy egységként kerül át az ITM-be, az államtitkár nem lát okot komoly, törvényi szintű változtatásokra. Bár nagy tempóban folyik a munka, hogy szeptember 1-jével megvalósuljon az átszervezés, azonban ettől a szolgáltatások mind a felsőoktatás, mind pedig az egészségügy esetében változatlanok maradnak, így az átszervezést sem a hallgatók, sem a betegeknek nem érezik meg. Horváth Ildikó szerint előremutató, összehangolt munka folyik a kormányon belül.

További részletek a cikkben.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner