Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 29. Aguszta nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. szeptember 5. (csütörtök) 22:01Első az egészség – meg a választási kampány

A kormány sikerként beszél a helybe vitt vizsgálatokról. Az érintettek szerint viszont az lenne az igazi siker, ha könnyen eljuthatnának orvoshoz, és ott nem kellene fél napot várni - írta a népszava a csökölyi tudósításában, itt vette kezdetét a "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat nemzeti népegészségügyi stratégia" somogyi kampánya.

 

- Általános állapotfelmérés, vérnyomásmérés, vércukorszint-ellenőrzés, testzsírszázalék-mérés, ezek kardiológiai kiértékelése, EKG, szívultrahang, méhnyakrák-, szájüregrák- és fogorvosi szűrés – sorolta a három buszban esedékes vizsgálatokat Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos, aki elismerte, azért indította útjára a programot a kormány, mert idehaza, s főleg vidéken igencsak alacsony a részvételi hajlandóság a különféle megelőző szűrővizsgálatokon. Éppen ezért első körben harminc hátrányos helyzetű településre mennek el a szűrőbuszok – jelenleg tíz van belőlük –, hosszabb távon pedig azt tervezik, hogy minden megyeszékhelyen lesz szűrőbusz, mely folyamatosan járja majd az adott megyét.

Somogyban Csököly mellett legalább 150 faluba azonnal indulhatnának, a megye egészségi állapota ugyanis a felmérések szerint rosszabb, mint az országos átlag, az aprófalvakból jellemzően alig járnak szűrővizsgálatokra. Többek között ez is az oka, hogy egy somogyi nő születéskor várható élettartama 1,5, egy férfié pedig 2,6 évvel kevesebb, mint fővárosi társaiké – és azt az adatot a Balaton-part, illetve a megyeszékhely erősen fölfelé húzza. A teljes beszámoló itt olvasható

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner