Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. január 27. Angelika nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. szeptember 16. (hétfő) 17:12Konferencia Balatonfüreden: fókuszban az egészségügy

Elkötelezett Kásler Miklós miniszter vezetésével a szaktárca a lakosság biztonságos, magas színvonalú egészségügyi ellátásáért, amit például a humán erőforrást, a struktúraváltást, a korszerű finanszírozást érintő fejlesztéssel lehet megvalósítani.

Ezt mondta egyebek mellett Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára a 21. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és a 16. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia nyitónapján Balatonfüreden, a Flamingó Hotelben szerdán. 

A Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara éves konferenciáját szeptember 11-13. között szervezik meg. A több mint 350 résztvevő a szerdai egészségpolitikai kerekasztalon elemezte, mit lehetne tenni a bérfejlesztésért, a járóbeteg-várólista csökkentéséért, a népegészségügyi szűrőprogramokért. 

Csányi Endre Péter helyettes államtitkár leszögezte, a szövetség által készített állásfoglalás jó tárgyalási alap. Mint mondta, a kormány jóváhagyta a fő fejlesztési irányokat, amelyek a keringési, a daganatos, a mozgásszervi, a mentális, ezen belül a pszichiátriai és addiktológiai betegségeket, illetve a gyermekegészségügyet érintik. Alapvető a lakóhelyhez közeli alap- és járóbeteg-ellátás komplex fejlesztése. 
Az orvosi béremelés kapcsán aláhúzta, 2022 januárjáig eléri a 72 százalékot, a további emelésről folyamatosan tárgyalnak. 
Informatikai téren sok fejlesztésre van szükség, és az érvényes szakvizsgával rendelkező orvosok ellátóhelytől független receptírási joga már közigazgatási egyeztetés alatt áll. 

Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója rámutatott, az elvándorlás fő célpontjának számító környező országok bérének 70 százalékát el kell érni a magyar béreknek az elvándorlás megállításához. 
Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója az intézmények teljesítményvolumen-korlátja kapcsán elmondta, a jelenlegi merev rendszernek el kell mozdulnia a kapacitás alapú finanszírozástól a feladat felé. A várólisták kapcsán elhangozott, 2020-ra elkészül a központi országos rendszer, ami egyben kezeli majd az összes előjegyzést. 

Surján Orsolya helyettes országos tiszti főorvos a szervezett vastagbélrákszűrés kiterjesztéséről beszélt, amelyre nagy szükség van. 
A szakellátási szövetség a konferenciára állásfoglalást készített, amelyben rámutatott a béremelésekre, a humánerőforrás-krízisre, a fejlesztésekre, a finanszírozás megújítására, az adminisztratív terhek csökkentésére, a fekvő- és a járóbeteg-szakellátásban az intézmények nyilvános, minőségi értékelésére. Fontos az alap- és szakellátás együttműködése, a köz- és magánfinanszírozott ellátás rendezése. 
A konferenciát előadásokkal folytatják.

Forrás: veol.hu

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner