Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. április 4. Izidor nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. október 1. (kedd) 11:33Nyugdíj: az MNB mindenkit új jóléti alapokba léptetne be

Minden munkavállalót automatikusan beléptetnének a rendszerbe, ahova a fizetésük bizonyos százalékát utalnák.

Az MNB minden munkavállalót automatikusan új jóléti alapokba léptetne be, amelyek az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak szerepét is átvennék. Ez a teljes szektor fúzióját is hozhatja, aminek a pénztárak szemmel láthatóan nem örülnek. Közben éppen az állam tett be a szektornak a cafeteria SZÉP-kártyára terelésével, írja az enpenzem.hu.

Az elképzelések szerint minden munkavállalót automatikusan beléptetnének a rendszerbe, ahova a fizetésük bizonyos százalékát utalnák. Ezt egészítenék ki a munkáltatók, akik az adóalapból leírhatnák a befizetéseket, az állam pedig a jelenlegi adókedvezmények helyett támogatást nyújtana – ismertette az elképzelést Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) tegnapi konferenciáján. Ez az elképzelés egyébként már az MNB 330 pontos versenyképességi programjában is megjelent.

A jóléti alapok a társadalombiztosításra nehezedő nyomást enyhíthetnék, ami abból adódik, hogy a jelenlegi korfa alapján az időskori függőségi mutató (a 65 év felettiek és a munkaképes korú lakosság egymáshoz vett aránya) a jelenlegi 30 százalék alatti szintről a duplájára, azaz 60 százalék körülire nőhet 2060-ra.

Vagyis kellene a megtakarítás a nyugdíjas évekre, méghozzá mindenkinek. Csakhogy a jelenlegi önkéntes megtakarítási rendszerek (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, NYESZ) együttesen is mindössze a munkavállalók mintegy 29 százalékát érik el – hangsúlyozta Nagy Koppány. Emiatt a nagy többségnek nem lesz megtakarítása.

A jóléti alapokba azonban mindenkit automatikusan beléptetnének, viszont nem lenne kötelező. Aki nem akar benne lenni, az kiléphet. Az MNB igazgatójának elképzelése szerint ezekbe a jóléti alapokba többféle célra gyűjthetnének pénzt az emberek. Tulajdonképpen úgy működne, mint a SZÉP-kártya különböző zsebei – ezt már a lap teszi hozzá. Így az összegyűlt összegeket nemcsak nyugdíjcélra, hanem egészségre, sőt akár lakásvásárlásra is lehetnek fordítani, ezzel is megszólítva a fiatalokat – hangsúlyozta Nagy Koppány.

Az elképzelés az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak fúziójáról beszél, de ez a része kiforratlannak tűnik. Mindenesetre az MNB igazgatója együttműködésre és az ötletek megosztására hívta fel a szektort a Pénztárkonferencián.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner