Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 29. Aguszta nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. november 13. (szerda) 18:16Úsznak az adósságban a kórházak

A kórházak tartozása már nemcsak a beszállító cégek működését, de sok esetben a fennmaradásukat veszélyezteti.

Év végéig elérheti a 80 milliárd forintot az egészségügyi intézmények tartozása. Az alulfinanszírozottság évtizedes probléma, a helyzetet pedig folyamatosan rontja, hogy a kórházaknak saját forrásból kell versenyképes béreket biztosítaniuk, ráadásul a dologi kiadásokat növeli a gyenge forintárfolyam is - írja a magyarhang.org.

Az idei lehet az utolsó év, amikor előáll az a helyzet, hogy a kórházak felgyülemlő adósságai miatt utólag kellett pótolni a kasszát. Az adósság felelősét minden esetben meg kell találni, ha az az intézményvezető, akkor vezetőváltásra van szükség. Strukturális hibák is lehetnek – monda egy hónappal ezelőtt Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszternek az október 10-ei kormányinfón kellett válaszolnia a kórházak adósságát firtató kérdésre.

Augusztus végére ugyanis elérte az intézmények lejárt tartozása az 53 milliárd forintot. A Magyar Államkincstár (Mák), amely időről időre beszámol az egészségügyi ágazat aktuális mérlegéről, havi átlagban 5 milliárd körüli adóssággyarapodást közölt 2019-re vonatkozóan, ami rekordmértékűnek számít.

A probléma nagyságát valamelyest érzékelteti az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) október végén kiadott közleménye. A szervezet szerint a kórházak tartozása már nemcsak a beszállító cégek működését, de sok esetben a fennmaradásukat veszélyezteti. – Az egészségügy alulfinanszírozottságának tovagyűrűző hatásai miatt a betegellátás is veszélybe kerülhet – fogalmaztak.

További részletek a cikkben.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner