Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. április 4. Izidor nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. november 29. (péntek) 20:42Egészségügyi aktualitásokról kérdezte Éger Istvánt a Hit Rádió

A jelen állapotban a magán és a közfinanszírozott ellátás szétválasztásáról beszélni illúzió.

Többek között a Tb-szabályok tervezett szigorításáról és a közfinanszírozott, illetve magánszolgáltatások szétválasztásának esélyeiről, az orvosok társadalmi megbecsültségéről is kérdezték a vele készült interjúban Éger Istvánt, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a Hi Rádió pénteki, Középpont című műsorában. Éger István elmondta, az hogy az egészségügyi ellátás bizonyos, ez alól mentesített rétegeken kívül mindenki másnak járulékfizetéshez kötött, ez nem új szabály, ez így van régóta. Emlékezzünk a néhány évvel ezelőtti potyautas-vadászati kampányra, valószínűleg a mostani lépések is ebbe a körbe tartoznak: ráirányítani a figyelmet arra, hogy aki nem fizet, azon az ellátás költségeit behajtják. Mivel nálunk szolidarítás alapú társadalombiztosítási rendszer van, mindenki köteles képessége és tudása szerint hozzájárulni a költségekhez.

A jelen állapotban a magán és a közfinanszírozott ellátás szétválasztásáról beszélni illúzió – válaszolt azt ezt firtató kérdésre az elnök. Mint mondta, a MOK testületei egy évvel ezelőtt már deklarálták, hogy Magyarországon a jelen gazdasági helyzetben ennek megoldásához minden adott, egyedül a politikai akarat, a döntés, ami szükséges. Magyarul az, hogy belátva a közgazdasági és szakmai evidenciákat a döntéshozó úgy döntsön, hogy igen, odaadom azt a pénzt ami megvan, s amit erre lehetne fordítani. Az kétségtelen, hogy bizonyos prioritásképzések szükségesek, ezért mondjuk azt, hogy egy állami költségvetés az morális dokumentum is, erkölcsi kérdés is, hogy amikor megalkotják, akkor milyen prioritásokat fogalmaznak meg. Jelen pillanatban sajnos az oktatás és az egészségügy nagyon hátul kullog. Ezen kellene a döntéshozónak változtatni. A forrás megvan, de ide kellene adni. De addig, amíg a nemzeti össztermékből százalékokkal kevesebb a ráfordítás az egészségügyre, mint akár a V4-eknél, addig ez a dolog lehetetlen, míg ez nem rendeződik, addig a magán és az állami ellátás szétválasztása nem több mint egy fantazmagória - fejtette ki.

Jelen pillanatban az a hivatalos orvosi bértábla szint, aminek a megváltoztatásán most már egy jó ideje küszködünk, s ennek az ígérete már olyan szinten meg van, hogy most várom a tegnapi kormányülésről a hírt, hogy végre döntöttek-e már, tehát az a bértábla szint valóban erősen megkérdőjelezi azt, hogy abból egy orvos olyan egzisztenciát tudjon fenntartani, amelyet tőle egyébként a társadalom elvár, és ami egy család felneveléséhez szükséges. Ezért ezek a kollégák egytől egyig kénytelenek valamilyen pluszmunkát végezni, erejükön felül, több állásban vagy a magánellátásban is dolgozni, sokat ügyelni, és egyéb más plusz jövedelemforrás után nézni. Ez hátrányos a beteg számára, mert fáradt, kiégett orvosokkal találkozik, akiknek – nem lévén szabadidejük – az önképzésük, továbbképzésük is csorbát szenved.A teljes interjú itt meghallgatható

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner