Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 29. Aguszta nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. december 5. (csütörtök) 08:46Lezárult az Éger-korszak

Szabályos, demokratikus választáson maradtam alul a kamara vezetésébe eddig tartozókkal együtt.

Földindulás-szerű győzelmet aratott az Újrakezdés orvoscsoport a Magyar Orvosi Kamara tisztújításán. Az elnöki pozíciót elnyerő Kincses Gyula egykori szakállamtitkár kétharmados szavazati aránnyal nyert, a köztestület egyéb vezetői posztjaira szinte kizárólag az Újratervezés csoport tagjai kerültek. Álmos Péter pszichiáter és Lénárd Rita belgyógyász alelnöke lett. A harmadik, a fogorvosi alelnöki posztot az őszi fogorvossztrájk szervezője, Nagy Ákos töltheti be - írta meg a népszava.hu is, amely interjút készített a régi és az új elnökkel.

Nem lesznek látványintézkedések, bemegyek a hivatalba, és bizalmat, segítséget kérek – mondta az új elnök, Kincses Gyula.

Tervez átvilágítást?
A kamara mögötti cégháló átvilágítását biztosan tervezzük, mert nem látni, mi történik ott. Ha kiderül, hogy maga a konstrukció okos, akkor meghagyjuk, de mindenképpen átláthatóvá tesszük a cégek működését.

Mi lesz az apparátussal?
Aki képes megbarátkozni az új vezetés munkastílusával, moráljával, az jöhet velünk. Nincs olyan elhatározás, hogy bárkit is le kellene cserélni vagy ki kellene rúgni.

Feszült a kapcsolat az Újratervezés csoport tagjai és a kamara lapját szerkesztők között. Mi lesz a szerkesztőséggel?
A tagságot kell megkérdezni, hogy meg akarják-e tartani a nyomtatott lapot. Mi most azt gondoljuk, hogy nincs rá szükség, és a lapra fordított összeget valami, más hasznosabbra is el tudjuk költeni. Például egy online-jellegű, interaktívabb fórumra. A szerkesztőség munkatársaival kapcsolatban az az álláspontunk: az, aki akar és tud is változni, az dolgozhat tovább.

Megtartja az előző elnök milliós javadalmazását?
Nem. Akkora tiszteletdíjat szeretnék, mint amennyit életkorom és szakképesítésem alapján szakorvosként a közellátásban keresnék. (...)

Nem lesz könnyű nekik felvenni a fordulatot – vélekedett az őt váltó vezetésről a leköszönő elnök, Éger István.

Hosszan hezitált, végülis miért indult ötödszörre is a posztért?
Ennek utólag nincs túl nagy jelentősége. Magam is szükségét éreztem, és kértek is rá.

Milyen kamarát hagyott az utódokra? Az, aki most bemegy a kamarába dolgozni remek feltételeket, képzett munkatársakat, kiváló infrastruktúrát, jó pénzügyi helyzetet talál. És sok alaposan előkészített, „végstádiumban” lévő ügyet. Ezek közé tartozik az orvosi alapbéremelés, ami, ha megvalósul, gyökeresen megváltoztathatja az egészségügy helyzetét. Sajnos ebben az ügyben sem lépett a kormány akkor, amikor tehette volna, és a tagok ezt most a mi fejünkre olvasták. Nyilvánvaló, hogy sokáig nem halogathatóak ezek a döntések, mert ha marad a jelen helyzet, akkor másfél év múlva egy jól képzett szakdolgozó többet fog keresni, mint egy korombéli szakorvos. A kormány az egészségügyben rendre súlyosan mulaszt, hibát, hibára halmoz, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy mindennek lesznek következményei.

Mit fog csinálni hétfőtől? Folytatom az orvosi munkát. Büszke vagyok arra, hogy 63 évesen még elég jó a fizikumom ahhoz, hogy kivonuló mentőorvosként dolgozzam, amit évtizedek óta nagy örömmel teszek.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner