Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 29. Aguszta nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2019. december 6. (péntek) 10:47Külön minisztériummal állítanák meg a népességfogyást

A jegybank szerint minden évben kétezerrel kellene növelni egy évtizeden keresztül az újszülöttek számát.

Hiába kiugróan magas Magyarországon a családtámogatási költés összevetve más országokkal, mégis feltűnően alacsony a rendszer a hatékonysága, ha az eredményeket, vagyis a születésszámok alakulását nézzük. A Magyar Közgazdasági Társaság Demográfiai Szakosztálya, valamint a Gyermek- és Családbarát Magyarországért Civil Alkotóműhely, az ELTE és a Magyar Nemzeti Bank támogatásával most egy tanulmánykötetben igyekszik megtalálni a megoldást a több évtizedes problémára, ami látszólag egyre rosszabb - írta a napi.hu.

Egész Európára jellemző, hogy nincs meg a kettő fölötti reprodukciós ráta, vagyis a családonként két gyerek, amely a népesség fenntartásához szükséges. Magyarország a másfeles mutatójával ezen belül is a sereghajtók között van. - Az utóbbi három évben beállt, stagnál a reprodukciós ráta, ami rendkívül kedvezőtlen helyzet - mondta a bemutató eseményen Báger Gusztáv, a jegybank monetáris tanácsának tagja, a kötet társszerkesztője.

Az elképzelések között kiemelten célozzák a 35 év feletti, szülőképes nőket, akik még kellően sokan vannak ahhoz, hogy változásokat idézzenek elő (ők a Ratkó unokák), ehhez viszont már csak néhány év áll rendelkezésre, később jelentősen romolhatnak a szülési lehetőségeik.

A tanulmánykötet, összhangban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) családtámogatási elképzelésivel, több olyan tényezőt javasol a döntéshozóknak, amelyek rövid időn belül is eredményekhez vezethetnek.

Ezeknek jelentős része az egészségüggyel, illetve annak családbarátabbá tételével járna. Báger szerint érdemes lenne, olyan jogszabályi korlátokat feloldani, mint hogy csak házastársaknak járjon támogatás mesterséges megtermékenyítésre. Ez a kör bővítendő, nagyjából 300 ezer olyan család van, ahol szükség lenne nagyobb támogatásra. Célszerű lenne jobban szűrni a szülés akadályát jelentő betegségeket, növelni kellene a dinamikus bérnövekedéssel összhangban a gyerekszülés utáni támogatási összegeket.

Emellett a mindennapi élet megkönnyítésére is törekedni kellene az államnak. Ez állhat abból, hogy sokkal több szerep jusson a részmunkaidős foglalkoztatásnak, vagy a családbarát orvosi ellátásnak, például, hogy más országokhoz hasonlóan lehessen hétvégén is rendesen orvoshoz járni. Továbbiak a cikkben

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner