Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. április 4. Izidor nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2020. január 2. (csütörtök) 06:56Jön az szja-mentesség, nő a szolgáltatási járulék

Idén is két adócsomaggal örvendeztette meg az adózókat a kormány. Van, ami januártól, van ami júlistól lép hatályba.

Idén is két adócsomaggal örvendeztette meg az adózókat a kormány. Az elsőt nyáron fogadta el a parlament. Ennek részletei már januártól életbe lépnek. Az őszi adócsomaggal viszont a kormány alaposan megcsúszott. Ezért leginkább az önkormányzati választások okolhatók, bár még azután is heteket ült a kabinet az elvileg kész adószabályokon. Így a csomag csupán novemberben került a parlament elé. Ezért az őszi szabálymódosítások 2020 július elsejével lépnek hatályba - vette számba a változásokat a népszava.hu.

A 2020 januártól életbe lépő tavaszi adócsomag egyik, ha nem legnagyobb „dobása” a négy vagy több gyermeket nevelő nők személyijövedelemadó- (szja-) mentességének bevezetése. 

Míg ez a 0 százalékos szja alig 30-40 ezer adózót érint, a nyugdíjasok júliustól érvénybe lépő tb-járulékmentességéből már szélesebb kör húzhat hasznot. Július elsejétől valamennyi dolgozó nyugdíjast megillet a járulékkedvezmény, függetlenül attól, milyen foglalkoztatás keretében tevékenykedik. Az így megszerzett bruttó jövedelem után csak az szja-t kell megfizetni. Ezzel elvileg nőhet a nyugdíjasok nettó jövedelme – már ha a munkáltató nem nyeli le a kedvezményt.

Magánszemélyeket érintő változás, hogy az általuk fizetett járulékok jövőre társadalombiztosítási járulék néven egybeolvadnak. Ennek mértéke 18,5 százalékos lesz. A családi kedvezményt a teljes összegből le lehet vonni. Ennek köszönhetően másfél százalékkal nő a szülőknél hagyható összeg.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7710 forintra - napi 257 forintra - emelkedik 2020. január 1-től. Ezért az összegért vásárolhatnak egészségügyi biztosítást azok, aki munka vagy más jogosultság után elveszítik a biztosításukat. További szigorítás, hogy három havi biztosítatlanság esetén az egészségügyi ellátók megtagadják a nem sürgősségi orvosi ellátást: azt saját zsebből kell fizetnie a betegnek, a pár ezer forintos háziorvosi vizitdíjtól kezdve egészen a több milliós kórházi ellátásig.

Az év második felétől értékhatártól függetlenül minden cégnek minden számláját azonnal jelentenie kell a NAV-nak. Bővül a számlakibocsátásra, nyugtaadásra kötelezettek köre is. Így 2020. július 1-től az amúgy adómentes egyéb oktatási szolgáltatások, humán-egészségügyi szolgáltatások, fogászati ellátások, valamint ingatlanértékesítések is bekerülnek e körbe. Továbbiak a cikkben

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner