Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 31. Árpád nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2020. január 8. (szerda) 18:31Feltűnően kevés pénz jut egészségügyre

A kormány szerint átszervezéssel javítható a helyzet az egészségügyben, szakértők szerint pénzt kell beletenni.

Az Európai Unió átlagánál 3 százalékponttal kevesebbet költ egészségügyre a kormány, ez mintegy 1200 milliárd forint. Erre hívja fel a figyelmet az OECD is, vagyis arra, hogy itt feltűnően kevés közpénz jut az ágazatnak. Sinkó Eszter közgazdász a Klubrádió Hetes studió című műsorában elmondta, hogy a kormány szerint egyes helyeken nagy a pazarlás, némi átszervezéssel, átcsoportosítással javítható a helyzet, azonban nem így van. Ha tetszik, ha nem, ebbe pénzt kell beletenni.

Karácsonyra bejelentették, hogy komoly átalakításokat tervez a kormány, ezek között rendkívül fontosak vannak – mondta az egészségügyi közgazdász. És ha csak néhány megvalósul, azzal is beljebb vagyunk.

Végre el kell érni, hogy az intézmények a valódi ellátási költségeket kapják meg, s ne csak azok egy részét. Csak a kórházaknál hiányzik 100-200 milliárd forint, és akkor csodálkozik a kormány, hogy eladósodnak. Inkább a kórházigazgatóknak lenne joguk csodálkozni, hogy miért nem látják be a helyzet képtelenségét, tarthatatlanságát a döntéshozók. Ha a valós költségeket finanszíroznák, esetleg lenne elég orvos és nővér is.

A másik lényeges teendő az ellátás átszervezése. Bizonyos feladatokat koncentrálni kell. Például nem kell 80 kórházban csípőprotézis behelyezésével, vagy bizonyos fajta szemműtétek elvégzésével foglalkozni. Elég 20-30 helyen, de ott olyan szakembergárda álljon rendelkezésre. Ehhez kapcsolódik a technológiai fejlesztés is. Újabb és újabb eszközök jelennek meg, ezekre folyamatosan költeni kell. Sinkó Eszter szerint fontos a minőségi mutatók rendszerének bevezetése is, végre látni kellene, hogy melyik kórház dolgozik jól és melyik kevésbé jól. Az interjú itt meghallgatható

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner