Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. február 21. Elenonóra nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2020. február 13. (csütörtök) 17:50Egészségügyi reform: így látják a hospice-szakértők

Alapvető tévedés a hospice-palliatív ellátás szociális ellátásba való áthelyezésének gondolata.
A hospice-palliatív ellátás szociális ellátásba való áthelyezésének gondolata alapvető tévedés, a feladatot zömmel az alapellátásban kell ellátni, a háziorvosi praxisokon, illetve a praxisközösségeken keresztül - hívják fel a figyelmet a napi.hu-hoz eljuttatott állásfoglalásukban a Pallium Szakmapolitikai Intézet szakértői az egészségügyi rendszer átalakításával kapcsolatos, kiszivárgott előterjesztésre reagálva.


Komoly átalakításokra készül az Emberi Erőforrások Minisztériuma az egészségügyben, a Portfolio birtokába került előterjesztésből kiderül, a reformcsomag fókuszában a kórházak fizetőképességének helyreállítása áll. Ennek megvalósításával párhuzamosan menne végbe a struktúraváltás, ami feleslegessé tehet fizikai kapacitásokat. Az előterjesztés a felszabaduló kapacitások lehetséges sorsaként a kubatúra szűkítését és jobb kihasználását, a rehabilitáció, az ápolás, hospice tevékenységek szociális területnek történő átadását említi.


A Pallium Szakmapolitikai Intézet álláspontja szerint a hospice-palliatív ellátás szociális ellátásba való áthelyezésének gondolata alapvető tévedés. Az ellátás célja a beteg fizikai, lelki, szociális és spirituális fájdalmainak csökkentése, tüneteinek kezelése, egy jó életminőség biztosítása a krónikus betegség alatt és annak életvégi időszakában. A feladatot zömmel az alapellátásban kell ellátni, a háziorvosi praxisokon, illetve a praxisközösségeken keresztül - hangsúlyozzák az intézet alapító szakértői, Szöllősi Melinda és Dózsa Csaba, akik szerint ma hazánkban sajnos még sok feltétel nem adott ahhoz, hogy a háziorvosok ezt a feladatukat be tudják tölteni.


Az ellátást jól szervezett és jól finanszírozott alapellátásnak, kórházi mobil teameknek, fekvőbeteg osztályoknak, nappali kórháznak, és járóbeteg ellátásnak kell biztosítania, megfelelően definiált hatáskörökkel, a korai palliáció és az integrált ellátás szellemében. De soha ne feledjük, hogy az emberek betegségük alatt is otthonukban töltik életük nagy részét. A hospice betegek otthonukban történő ellátását addig nem lehet biztosítani, a legfejlettebb háziorvosi és a járóbeteg ellátástól sem várhatunk definitív ellátást, amíg az otthoni betegápolás feltételeit nem teremti meg az állam - olvasható az állásfoglalásban.


További részletek a cikkben.Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner