Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2020. március 31. Árpád nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2020. március 5. (csütörtök) 11:05Mi a teendő adatvédelmi szempontból koronavírus járvány esetén?

Ne feledkezzünk meg a járvány adatvédelmi vonatkozásairól sem!

Mi a teendő adatvédelmi szempontból koronavírus járvány esetén?

Ne feledkezzünk meg a járvány adatvédelmi vonatkozásairól sem!

Az utóbbi hetekben Magyarországon is vezető szerepet kaptak a híradásokban a koronavírusról szóló tájékoztatások, már hazánkban is vannak fertőzöttek. Miközben a legtöbben aggodalommal telve figyelik a legújabb híreket, kevesekben merül fel az, hogy ennek a kérdésnek bizony adatvédelmi vetülete is van.

Lényeges, hogy az adatvédelmi szabályok nem függesztődnek fel egy járvány idején, így az általános és speciális – egészségügyi tárgyú – adatvédelmi jogszabályok ilyen helyzetben is irányadók. Az adatvédelmi szabályokat az egészégügyben egyrészt az általános adatvédelmi rendelet (GDPR), másrészt a magyar ágazati jogszabályok fektetik le, és határozzák meg. Ezek a jogszabályok rendezik a nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi helyzetek esetén – mint amilyen a koronavírus is – követendő eljárásrendet.

A koronavírus szerepel azon fertőzőbetegségek listáján, amelyek észlelése esetén a háziorvost azonnali adattovábbítási kötelezettség terheli az egészségügyi államigazgatási szerv, azaz a fővárosi és megyei kormányhivatalok felé. Ez a szabály adja az adatkezelés jogalapját: az adatkezelés – ami maga a továbbítás – ilyenkor jogszabályi kötelezettségen alapul. Az egészségügyi adatkezelésről szóló törvény rögzíti azt is, milyen adatkör felvétele szükséges ilyenkor: a háziorvosnak az egészségügyi és személyazonosító adatokon kívül kötelessége felvenni a telefonos vagy más elektronikus elérhetőséget is, amelyen az érintett kereshető. Adatvédelmileg lényeges továbbá az is, hogy tekintettel arra, hogy az adattovábbítás az adatkezelés része, az adatvédelmi tájékoztatásnak erre a körülményre is ki kell terjednie. Az orvosnak kötelezettsége tájékoztatni erről a beteget.

Természetesen egy ilyen világszintű járvány és az arról való információcsere nemzetközi szinten is megjelenik, a nemzeti szintű hatóságoknak együtt kell működniük e tekintetben. Ennek a szigorú eljárásrendjét az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályai tartalmazzák. A nemzetközi egészségügyi világszervnek történő adattovábbítás azonban nem a háziorvost terheli.

Az orvosok számára az Adatsólyom termékek megoldást adnak minden adatvédelmi feladatra a gyógyító tevékenységgel kapcsolatban. Az Adatsólyom Doki az egyszemélyes praxisok, háziorvosok adatvédelmi megfelelését biztosítja, az Adatsólyom Multidoki a több orvosos rendelők számára nyújt adatvédelmi megoldást.

MOK tagok az Adatsólyom termékeket 10% kamarai kedvezménnyel vásárolhatják meg! A 10%-os kedvezményt a MOK honlapján itt tudja igényelni.

Az Adatsólyom termékek jogi tartalmának megalkotása és gondozása, valamint az egészségügyi DPO képzés kidolgozása és lebonyolítása „az év adatvédelmi csapatát” dicséri. 

 

Kontakt és további információk:

web: www.adatsolyom.hu

email: info@adatsolyom.hu

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner