Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. június 26. János és Pál nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. január 25. (szerda) 10:22ÁSZ-vizsgálat: levelet írtak a kórházi beszállítók

A szabályok szerinti működés számonkérése csak akkor hiteles, ha minden körülmény adott azok betartásához.

Lázár János, Balog Zoltán, Varga Mihály minisztereknek, az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság elnökének, de még Kövér Lászlónak is írt levelet az Orvostechnikai Szövetség a kórházakat érintő ÁSZ-vizsgálatok miatt – értesült a Magyar Idők. A kórházi beszállítók azt kifogásolják, hogy őket és az egészségügyi intézményeket büntetik olyan szabályozási és finanszírozási hiányosságok miatt, amelyekre nincs ráhatásuk.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az elmúlt években célzott vizsgálattal mintegy húsz magyarországi egészségügyi intézmény gazdálkodásának átfogó vizsgálatát végezte el. Az elmarasztaló megállapítások közül az egyik legjellemzőbb a közbeszerzési törvény mellőzése, emiatt az ÁSZ jogorvoslati eljárásokat kezdeményezett a Közbeszerzési Hatóságnál, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KBD) az intézményekre mint beszerzőkre különböző összegű bírságokat szabott ki. Emellett a KBD polgári peres eljárásokat is kezdeményezett az egészségügyi intézmények ellen, melyekbe – az egyetemleges felelősség alapján – alperesként bevonta az egyes beszerzési eljárásokban ajánlattevőként részt vett beszállító cégeket.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) levelében felhívja a döntéshozók, illetve a jogalkalmazók figyelmét arra, hogy kórházak nem szántszándékkal nem tartják be a közbeszerzési szabályokat, hanem azért, mert ellenkező esetben nem tudnák ellátni a betegeket. Sokszor előfordul – írják a levélben –, hogy az intézményeknek maguknak kell megvásárolniuk olyan tételeket, amelyeket elvileg az állami kórházfenntartónak kellene beszerezni, de elmarad vagy késik a tenderkiírás, ám az adott eszköz nélkül viszont nem lehet például operálni. Ugyancsak betegellátási érdek húzódik meg a fedezet nélküli kötelezettségvállalások mögött is, különben el kellene küldeniük betegeket – állítja az OSZ. A teljes cikk itt olvasható.

mok.hu

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner