Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. június 25. Vilmos nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. január 26. (csütörtök) 10:23Kevés a szakorvos, a többin lehet vitatkozni

Vitatják vagy csodálkoznak: Nem felelnek meg az SBO-k a januártól hatályos rendeletnek, kevés a szakorvos.

A hazai kórházak sürgősségi osztályain a működéshez szükséges 600 szakorvos helyett csak 140 dolgozik – erről a Magyar Orvosi Kamara (MOK) levélben tájékoztatta az ellátás megszervezéséért, az osztályok működési minimumfeltételeinek kidolgozásáért felelős egészségügyi vezetőket - írta a népszava.hu. Éger István elnök emlékeztette az ágazat irányítóit, hogy 2017. január 1-től a sürgősségiken osztályvezető főorvos, illetve műszakvezető szakorvos kizárólag sürgősségi szakorvos, illetve oxyológai és sürgősségi orvostan szakorvos lehetne, de a feltételeket a kórházak többsége nem tudja teljesíteni.

A Népszavának már 2015 végén arról nyilatkozott a Magyar Rezidensszövetség (MRSz) leköszönő elnöke, a később szakszervezetet alapító Dénes Tamás, hogy sok helyen kényszerítik akaratuk ellenére sürgősségi munkakörökbe a szakvizsgára készülő fiatal orvosokat, mert nincs elég szakképzett idősebb doktor ezeken az osztályokon - emlékeztet a lap.

A szaktárca nem tudott róla?
Az RTL Klub Híradójának is nyilatkoztt Éger István a felmérés eredményéről, a híradó megkereste az EMMI illetékeseit, és azt a választ kapta, hogy náluk nem jelezték, hogy szakorvoshiány volna a területen. Januártól érvényes szabály, hogy csak oxiológus szakorvos vezethet műszakot a sürgősségi betegellátó osztályokon, ennek végrehajtására két hónap türelmi időt kaptak a kórházak.

Elodázhatatlan az ügyeletek centralizálásán gondolkodni
Lehet, hogy jobb, de az is lehet, hogy rosszabb a helyzet annál, mint amit a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közöl abban a felmérésében, amelyben a Sürgősségi Betegellátó Osztályok (SBO) munkaerő helyzetét elemezték – mondta a MedicalOnline-nak a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnöke. A tényekkel, miszerint kevés a sürgész, Berényi Tamás sem vitatkozik; egyébként ez derült ki a Magyar Rezidens Szövetség tavaly év végi felmérésének előzetes adataiból is, amelyek szerint az orvoshiány miatt sürgősségi betegellátó osztályokon is személyes szakorvosi felügyelet nélkül osztják be ügyeletbe a rezidenseket. Ugyanakkor az MSOTKE elnöke hozzáteszi azt is: a háziorvosok is egyre kevesebben vannak, és egyre idősebbek, így elodázhatatlan az ügyeletek centralizálásán gondolkodni.

Vitatható az orvosi kamara felmérésen hitelessége
A szükséges 600 helyett kevesebb mint 140, megfelelő szakképesítéssel rendelkező orvos dolgozik a kórházak sürgősségi osztályain – állítja saját felmérésére hivatkozva a Magyar Orvosi Kamara. A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke azonban megkérdőjelezi a kutatás hitelességét, a szakállamtitkárságnál pedig azt közölték: nekik nem jeleztek súlyos munkaerő-problémát a kórházak - összegez a magyaridők.hu.

A kamara miniszternek írt levelében az elnök azt írja, a felmérést azért indították, mert az elmúlt időszakban számos panasz érkezett a tagoktól a hazai sürgősségi betegellátó osztályok orvos- és nővérhiánya, túlterheltsége, és az ennek nyomán – a folyamatos ellátás érdekében – folytatott törvénysértő gyakorlat kapcsán. A kamara a bejelentések hatására elrendelte a sürgősségi betegellátó helyek humánerő-helyzetének felmérését.

A sürgősségi ellátásban is minőségi humánerőforrás-hiány van, ahogyan csaknem minden orvosi területen. Ugyanakkor csak olyan felmérésnek van értelme, amely orvosra lebontva mutatja meg, ki hol és milyen minőségben – részállásban, külsősként stb. – dolgozik, mert akkor lehet kétséget kizáróan megállapítani, elegendő orvos áll-e rendelkezésre.

A szakállamtitkárságnál úgy reagáltak a felmérésre, hogy annak módszertanát és az adatok forrását sem ismerik, így csak annyit mondhatnak, hogy eddig sem a szolgáltatóktól, sem a Magyar Kórházszövetségtől nem érkezett olyan jelzés, amely a MOK által felvetett problémára irányult volna - írta a lap.

mok.hu

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner