Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. június 26. János és Pál nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. január 27. (péntek) 10:24Szócska nem lesz WHO-főtitkár

Interjú nélkül hazaküldték a magyar kormány jelöltjét, a volt egészségügyi államtitkárt.

Eldőlt, ki az a három szakértő, akik közül kiválasztják az Egészségügyi Világszervezet vezetőjét. Szócska Miklós, az Orbán-kormány egészségügyért felelős exállamtitkára már abba a körbe sem jutott be, ahol meghallgatták a jelölteket – írja a hvg.hu portál.

A jelenlegi főtitkár, Margaret Chan, aki 2006 óta van hivatalban, megbízatása lejártával, 2017. június végével távozik a posztjáról. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 34 tagországa közül hat jelölt főtitkárt – Magyarországon kívül Etiópia, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és Pakisztán.

A világszervezet igazgatótanácsa hétfőn úgy döntött, hogy a végső válogatáson csak öt jelöltet hallgat meg, és majd a szűkített listán maradó három pályázó közülük választja ki a májusban esedékes közgyűlés Margaret Chan utódját. A magyar exállamtitkár volt az, akit beszélgetés nélkül küldtek haza, majd a francia exminiszter Phillipe Douste-Blazy és olasz kollégája indulhatott a repülőtérre.

A főtitkári posztért három szakember maradt versenyben: egyedüli nőként a pakisztáni kardiológus és korábbi tudományügyi miniszter, Sania Nistár, az etiópiai egészségügyi és külügyminiszter, Tedros Adhanom Ghebreyesus, valamint az ENSZ-tisztviselőként dolgozó, brit orvos, David Nabarro.

mok.hu

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner