Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. június 25. Vilmos nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. január 31. (kedd) 10:25Évente ötszáz kamarai etikai eljárás indul

A közvélekedéssel ellentétben az orvosok kivetik maguk közül azokat, akik ártanak a hivatás megítélésének - mondta a Magyar Időknek a kamara Országos Etikai Bizottságának elnöke.

Átlagosan 500 etikai eljárás indul egy évben, ezek 60 százaléka már első fokon jogerősen lezárul, 40 százalék kerül másodfokra. Az ügyek 88,5 százalékában nem állapítható meg olyan ok, ami miatt el kellene marasztalnunk az orvost. A maradék 11,5 százalékban – ami az említett négy évben 206 esetet jelentett – 146 esetben figyelmeztetéssel, 42-ben megrovással, négyben megrovással és pénzbüntetéssel, kettőben pénzbüntetéssel zárult az ügy, és mint említettem, voltak felfüggesztő és kizáró határozataink is - mondta el a lapnak Harsányi László professzor.

Közbotránynak, gyalázatnak nevezte az orvoskamara elnöke, hogy egy veszprémi nőgyógyász-onkológusról bebizonyosodott: alkalmanként 150 ezer forintot kért pácienseitől. A Veszprémi Törvényszék a doktort vesztegetés miatt jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte, Éger István pedig azt mondta, már az ünnepek után összeül az ügyben az etikai bizottság. Hol tart az orvos ellen indított etikai vizsgálat?
– Még nem zárult le. Tudni kell, hogy az etikai bizottságok tagjai kollégák, akik saját feladataikon túl, szabadidejükben végzik ezt a munkát. Az elsőfokú, területi etikai bizottságok – ügyszámtól függően – havonta, kéthavonta egyszer üléseznek, a másodfokon eljáró Országos Etikai Bizottság pedig négy-hat hetente. Az említett ügyben a Veszprémi Törvényszék december elején hozta meg a jogerős ítéletet, a bírósági eljárás évekkel ezelőtt indult. Nekünk is időre van szükségünk, hogy megalapozott döntést hozzunk.

A kamara 2012 óta hatályos etikai kódexe szerint „az etikai eljárást az etikai vétség gyanújáról való tudomásszerzés esetén hivatalból kell megindítani”. A bírósági ügy két éven át zajlott, miért nem indítottak az orvos ellen már korábban hivatalból etikai eljárást?
– Azért, mert mi is csak most, a jogerős bírósági ítéletet követően szereztünk tudomást a történtekről.

Egyetlen orvos sem volt, aki felhívta volna a figyelmüket a kolléga ténykedésére? Kizárt, hogy senki nem tudott róla, hiszen számos eset történt 2012 és 2014 között.
– Ez minden bizonnyal nem életszerű. Egészen biztos, hogy volt, aki gondolt rá, hogy bejelentést kellene tennie, de tudnia kell, hogy a kamara csak akkor állapíthat meg etikai vétséget, ha az minden kétséget kizáróan bizonyítható. Ezért is szerencsésebb, ha azokban az ügyekben, amelyekben bírósági eljárás is zajlik, megvárjuk annak eredményét, mert a hatóságnak sokkal több eszköz áll rendelkezésére a bizonyításhoz, mint egy szakmai köztestület etikai bizottságának. A teljes interjú itt olvasható

mok.hu

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner