Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. június 26. János és Pál nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. február 7. (kedd) 10:19Miféle orvoshiány? – nézett nagyot a kormány

A kamara elnöke szerint a helyzet nemcsak a betegek, hanem a műszakot végző orvosok biztonságát is veszélyezteti.

Néhány hete a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Éger István levelet írt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek, hogy felhívja a figyelmét a sürgősségi betegellátás körüli problémákra. A MOK a területi szervezeteinek tagjai panaszai nyomán elrendelte a Sürgősségi Betegellátó Osztályok (SBO) munkaerőhelyzetének felmérését, és elkeserítő eredményre jutott: az országban 103 kórház végez sürgősségi betegellátást, a törvényes munkarend betartásához havi szinten minimum hat szakképzett műszakvezető kellene. Eszerint a hazai kórházak sürgősségi osztályai folyamatosan törvénysértő módon működnek, ugyanis „2017. január 1-től az SBO-k osztályvezető főorvosa, illetve műszakvezető szakorvosa kizárólag sürgősségi szakorvos, illetve oxyológai és sürgősségi orvostan szakorvos lehet" – foglalta össze a kamarai levél lényegét az Index.

Az Emmi sajtóosztályán keresztül az Index megkérdezte Balog Zoltánt, hogy mit gondol a kamara elnökének levelében foglalt állításokról, illetve fog-e válaszolni Égernek, ha eddig még nem tette. A minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága azzal kezdte lapunknak küldött válaszát, hogy MOK felmérésének „pontos módszere, forrása" ismeretlen előttük.

Hozzátették, hogy ugyan 2017. január 1-től valóban az osztályvezető, műszakvezető szakorvosoknak sürgősségi szakorvos, oxyológiai szakvizsgával kell rendelkezniük, de egy kormányrendelet szerint (96/2003), ha új vagy módosított szakmai minimumfeltételt hirdet a jogszabály, akkor annak hatálybalépésétől két hónap áll a kórházak, igazgatási szervek részére, hogy bejelentsék a „minimumfeltételeknek való megfelelést.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságra sem a szolgáltatóktól, sem a Kórházszövetségtől eddig nem érkezett olyan jelzés, amely a MOK által felvetett problémára irányult volna – zárta válaszát az egészségügyi államtitkárság.

doki.net

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner