Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. június 26. János és Pál nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. február 24. (péntek) 08:56Ónodi-Szűcs: a pénz kevés az elégedettséghez

Az államtitkárság küzd azért, hogy ne vonják el az ágazattól az adócsökkentésből származó 8 milliárd forintot.

Az olimpiai meghiúsulása felvethetné a dél-budai szuperkórház helyének újragondolását, ám egyelőre ez nincs napirenden. Az ágazatnak hét év alatt juttatott 330 milliárdos többletforrás hatása a betegek elégedettségében, az ellátás javulásában nem érzékelhető, hangzott el az IME mai, XII. Regionális Egészségügyi Konferenciáján, ahol bemutatták az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér legújabb fejlesztéseit.

A gyógyító-megelőző ellátásokra 2010 és 2017 között 330 milliárd forinttal többet költ a kormányzat, ám mégsem lehet ezt érzékelni, fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyért felelős államtitkár azért rögtön fordított egyet az állításán, hiszen devalválta volna a már többször hangoztatott, elért eredményeket.

Ezek közé sorolta a várólisták feleződését, a kórházi adósságállomány csökkenését. Ez utóbbinak köszönhetően 2016 végén minden idők legalacsonyabb adósságát mérték, s immár csak 2,5 milliárd forinttal nő havonta a határidőn túli lejárt szállítói állomány. Ha nem lettek volna konszolidációk, számításai szerint havonta 4,5 milliárd forinttal hízna az adósság. Ezúttal a kórházvezetők burkolatlan ostorozása helyett dicsérettel illette a menedzsmenteket, mondván, a 2016-os eredményért elismerés illeti őket.

További eredményként a béremelésről beszélt, jelezve, hogy ő kiszorult a száz legjobban kereső orvos listájáról. A béremelés hatására csökkent a szakdolgozók elvándorlása is, az orvosoknál már korábban jelentkeztek a pozitív változások.

A sürgősségi ellátás kapcsán kialakult polémiára annyit reagált, hogy a térségi ellátásszervezés (vagyis kancellária) megoldotta volna ezt a kérdést is, ám nem ő állt ellent…, így most a kórházvezetők felelőssége a helyzet megoldása. Panaszt ráadásul nem is hallott soraikból.

Nem az orvos létszámmal, hanem a szakdolgozói létszámmal van gond, jegyezte meg, s beszélt arról, hogy MSc képzés indult számukra ősztől. A végzettség birtokában olyan feladatokat is rájuk lehet bízni, amit eddig nem: bizonyos határig átvehetik az orvos munkáját, ugyanis vércukor-, vérnyomás beállítást végezhetnek. Megemlítette, hogy lakossági, sőt szakmai ellenállás is várható a tervezett változások kapcsán, ám arról nem szólt, miként oldható fel az az ellentmondás, miszerint kevés emberrel akarnak még több feladatot elvégeztetni az idősödő lakosság megfelelő ellátása érdekében.

Úgy vélte, az e-Health-ben van az a pont, ahol leginkább javulhat a betegek elégedettsége, ezt a célt szolgálja például a járóbeteg-ellátásban tervezett országos betegelőjegyzési rendszer létrehozása.

Kérdések kapcsán elmondta, hogy az államtitkárság azért küzd, hogy a szociális hozzájárulás adó 27-ről 22 százalékra csökkentéséből megmaradt 8 milliárd forintot nem vonják el a közfinanszírozott intézményektől, sőt, azok dolgozóik béremelésére fordíthassák.

(Folytatjuk)

mok.hu

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner