Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. június 25. Vilmos nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. március 7. (kedd) 15:05Újabb riasztó adatok Magyarországról

Az egészségügyi versenyképeeségi ranglista szerint a magyar egészségügyben az utolsóktól való lemaradás ellen mehet a küzdelem.

A napokban jelent meg az európai régiók versenyképességét összehasonlító lista, melynek alappaneljében egészségügyi mutatókat is szerepeltettek: a 65 év alatti, azaz munkaképes korú lakosság idő előtti halálozási kockázatát becsülték meg 6 különböző szempont szerint, az uniós átlaghoz viszonyítva. Nem az egészségügyi kiadásokat vagy az ellátó-rendszer adatait hasonlították össze, mint ahogy azt több más elemzés a közelmúltban megtette, hanem a közúti baleset következtében bekövetkezett halálozások 100 ezer lakosra jutó arányát, az egészségben töltött évek számát, a csecsemő-halálozás arányát, a 65 év alatti lakosok 100 ezer lakosra jutó rákos és keringési halálozási arányát, illetve az öngyilkosságok regionális rátáit határozták meg, majd ezekből az adatokból állították össze az egészségügyi versenyképességi ranglistákat. A 263 uniós régióból 7 van Magyarországon, a versenyképességi lista azonban összesen 274 európai régió - önálló gazdasági terület - adatait tartalmazza - írta a napi.hu.

A közúti balesetekből származó, 100 ezer lakosra jutó halálozási rátát illetően meglehetősen széles sávban szóródnak a magyar adatok, a legjobb magyar régió - a Közép-magyarországi - a 78. a 263-as listán, a legrosszabb, Nyugat-Magyarország pedig a 215-ik. Az egészségben töltött életéveket illetően már sokkal inkább hasonló a magyar régiók helyzete, a rangsor 245-ik és a 260-ik helye között találhatóak. A napokban nyilvánosságra hozott statisztikák szerint örvendetesen javuló csecsemő-halálozási értékeinkkel Közép-Magyarország az uniós lista 130-ik helyére került, a magyar sereghajtó Észak-Magyarország az európai 243-ik helyet foglalja el.

Lesújtó viszont a helyzet a 65 év alatti korosztály keringési betegség és onkológiai megbetegedés miatti halálozási arányait illetően. Ezekről itt olvashat

mok.hu

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner