Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. május 26. Fülöp és Evelin nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. március 31. (péntek) 10:09Egészségügy: Kevés a pénz, sok a baj?

Az ATV Start vendége volt Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Bár októberben kérte és csak áprilisban valósul meg az illetékes miniszter és Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke találkozója, mégsem vált teljesen okafogyottá, mert „közben megtörténtek olyan dolgok, amelyeknek másképpen kellett volna megtörténniük, vagy nem feltétlenül kellett volna megtörténniük”. Többek között ezekről is beszélt a kamara elnöke az ATV Start című műsorában.

Újságírói kérdésre válaszolva az elnök elmondta, való igaz, amit a kormányzati szereplők mindig elmondanak, hogy adnak annyit, amennyit lehet, de itt alapvető paradigmaváltásra volna szükség. - "Azon a szinten, amelyen mi tárgyalunk (minisztériumi államtitkárok, esetleg Emberi Erőforrás Miniszter) van egy költségvetési határ, amin belül mi tárgyalhatunk, és ezekért az 1-2 milliárdokért késhegyig menő viták folynak. Ezzel szemben ma 6-700 milliárd forint, azaz a GDP 2 százaléka hiányzik az egészségügyből, aminek a fele a működtetésre kellene, hogy ne termelődjön újra a kórházadósság, a másik fele pedig az emberek zsebéből hiányzik.

Nagypolitikai, gondolati, parlamenti szintű, erkölcsi paradigmaváltásra volna szükség 25 év után Magyarországon, hogy megértsék: az egészségben maradás, az egészségügy az stratégiai prioritást jelent. Ehhez képest kellene hozzáállni és akkor egészen más költségvetési keretek lennének" – mondta el az elnök.

Konkrét példaként a műsorban az újonnan meghirdetett praxispályázatok ügye hangzott el, amelyre, mint az elnök elmondta, „megint igaz, hogy valóban komoly összeggel támogatnak egy hátrányos helyzetű körzetbe tartó orvost, ami helyes, de aki ma egy akárhol levő, akármilyen helyzetű, praxisba megy, az azzal szembesül, hogy még ma is egy veszteséges vállalkozást vásárol. ”Hónapról hónapra vesztsége keletkezik, mert a praxis bevétele átlagosan 1 millió forint, az általunk számolt 1,8-1,9 millióhoz képest. Ezt megpróbálhatja azzal kompenzálni, hogy sem magának, sem a munkatársainak nem fizet annyit, amennyi koruk, képzettségük és tapasztalataik szerint megilletné őket.

Ha azt a 10 milliárdos fejlesztést vesszük, amit még 2015-ben Zombor Gábor megígért, 2016-ra megtörtént, és sajnos idén már nincs benne a költségvetésben teljes mértékben, akkor öt ilyen csomag kellene még, hogy az orvos annyi fizetést tudjon adni magának és a munkatársainak, amennyit a hozzá hasonló szakorvosok közalkalmazottként ma egy kórházban meg tudnak keresni, és mellette még a rezsit is ki tudja fizetni.

Az orvoselvándorlásról szólva Éger István felhívta a figyelmet egy kevéssé hangoztatott tényre: "gyakran hallani, hogy egyre többen fordulnak a magánellátáshoz, ami azt is jelenti, hogy nem csak a külföldre távozó szakemberek jelentenek problémát a közellátás felől, hanem az is, hogy a magánellátásba távozó orvosok száma nő, őket is elveszíti az a közellátás, amelyik a 10 millió állampolgár ellátásáért felel. Ez polarizált ellátást teremt: a magánellátást nem tudja mindenki megfizetni és nincs is kötelező, teljeskörű ellátási feladata, ami a magánellátásban nem sikerül, az visszacsapódik a közellátásban".

A fővárosi kórházi ellátás átalakításának tervéről szólva Éger István elmondta: a fizikai infrastruktúra fejlesztésével és rendbetételével egyetért a kamara, évtizedek óta szorgalmazza, ez örökzöld téma. "De azt is elmondtuk, hogyha betonba öntik a pénzt, azzal önmagában nem oldódik meg a humánerőforrás-kérdés és a többi, amivel megint csak visszajutunk oda, miért kell az a 6-700 milliárd forint" – tette hozzá. A teljes beszélgetés itt meghallgatható

mok.hu

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner