Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. június 26. János és Pál nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. április 5. (szerda) 10:11Gigaberuházások kezdődnek Budapesten

Lezárultak azok a viták, amelyek a főváros vadonatúj kórházának helyszínéről szóltak.

Már idén megkezdődik a főváros egészségügyi intézményhálózatának fejlesztése. Három szuperkórház épül, megújulnak a kórházak, korszerűsödik a műszerpark, végleges otthonra talál a sportegészségügy - olvasható a Magyar Demokratában.

A 2010 előtti harminc évben elmaradt fejlesztések, a balliberális kormányok privatizációs törekvéseinek következményei súlyosan rányomták bélyegüket az egészségügyi intézményhálózat állapotára.

Málló falak, lepukkant, de mini széfekkel felszerelt kórtermek, elavult eszközök és kusza betegutak jellemezték az egész rendszert. Mint Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár korábban elmondta a Demokratának, kritikus helyzetbe jutott kórházaink állapotán csak a rendelkezésre álló pénz koncentrálásával lehetett változtatni.

Így született meg a döntés, hogy a költségvetési pénzeket olyan térségek fejlesztésére költsék, ahol uniós forrásokkal ki lehet egészíteni a meglévő összeget. Az észszerű elhatározás eredményeképpen az utóbbi években sikerült felújítani a vidéki intézményhálózatot és fejleszteni a műszerparkot mintegy 500 milliárd forintból.

Megkezdődhet a büdzsében idén rendelkezésre álló 40 milliárd, s az immár e térségben is elérhető, uniós forrásból származó 11 milliárd forint felhasználásával a budapesti intézményhálózat korszerűsítése. A tervek imponálóan nagyszabásúak. Az elképzelések szerint 2025-re a teljes budapesti egészségügyi hálózat megújulhat.

Végre lezárultak azok a viták, amelyek a főváros vadonatúj kórházának helyszínéről szóltak. A tervek szerint az 1058 ágyas tömbkórház a XI. kerület Dobogó nevű városrészébe kerül. A dél-budai helyszínválasztást az indokolta, hogy az intézménynek nemcsak Dél-Buda, hanem az Észak-Kelet-Dunántúl lakóit is el kell majd látnia, így fontos volt a jó megközelíthetőség.

Ebbe a kórházba költöztetik majd a Kútvölgyi úti klinika minden osztályát, valamint a Tűzoltó és a Bókay utcai gyermekklinikát. Ide kerül majd a Szent János Kórházból a nagy traumatológia, valamint az idegsebészet is. Az intézményt a tervek szerint a Semmelweis Egyetem működtetné. A kormány-előterjesztés kitér arra is, hogy a projekteket összehangolják a SOTE fejlesztési terveivel is.

Észak-Budán egyelőre nem alakítanak ki kórházi centrumot, de a meglévő intézményeket korszerűsítenék. A Kútvölgyi úti kórház természetesen a jövőben is a budaiak egészségét szolgálja: a megürülő épületekben 550 ágyas intézmény jön létre.

További részletek a lapban.

mok.hu

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner