Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. május 26. Fülöp és Evelin nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. május 12. (péntek) 10:37Egészségügyi büdzsé: átfogó béremelés jön

A 2018-ban előirányzott plusz hétmilliárd forint nemigen lesz elég a háziorvosok itthon tartására és a fiatal kollégák pályára csábításához.

Nem nevezhető választási költségvetésnek a jövő évi egészségügyi büdzsé terve annak ellenére, hogy 2017 második felében még módosíthatják azt, ahogy arra már korábban is volt példa – mondta a Magyar Hírlapnak Sinkó Eszter.

Az egészségügyi közgazdász a főszámok közül elsőként a gyógyító-megelőző kassza durván nyolcvanmilliárd forintos, hét százalék körüli növekedését emelte ki. Ebből 8,7 milliárd forintot tesz ki a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatti korrekció, és körülbelül ötvennyolcmilliárd forint lesz az átfogó béremelés következő ütemének finanszírozása. 

A fennmaradó összeg a szakértő szerint nem jelent majd érdemi változást, a dologi kiadások nem nőnek jelentősen. Ez különösen a már korszerűsített intézmények esetében jelent nehézséget, hiszen a modernizált gépparkok drágább üzemeltetést is jelentenek.

A közgazdász felidézte Ónodi-Szűcs Zoltán szavait is, aki a kórházi adósságok növekedési ütemével kapcsolatban azt mondta, reméli, hogy az nem fogja meghaladni éves szinten a húszmilliárd forintot. Sinkó Eszter szerint ez nagy valószínűséggel nem lesz tartható, dacára a 2018-ra betervezett húszmilliárdos céltartaléknak. A büdzsé tervezete szerint „kódolva van, hogy ugyanúgy jelentkeznek majd a fenntartási hiányosságok a kórházaknál" – mondta a szakember.

Sinkó Eszter kiemelte az alapellátás területét is, ahol a költségvetés szerint hétmilliárd forinttal emelkedik a finanszírozás 2018-ban, ami szintén „kevésnek tűnik", főleg annak tükrében, hogy a háziorvosok a következő évre is jelezték, szükségük van arra a tízmilliárdnyi többletforrásra, amelyből fedezni lehetne az újabb, praxisonként plusz százharmincezer forintos havi támogatást. A közgazdász emlékeztetett Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnökének szavaira, aki jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek, sürgős beavatkozásra van szükség az alapellátásban, elsősorban a finanszírozás területén. Sinkó Eszter ezzel egyetértve felvetette, nem biztos, hogy a 2018-ban előirányzott plusz hétmilliárd forint elég lesz a háziorvosok itthon tartására és a fiatal kollégák „pályára csábításához".

A gyógyszerkassza költségvetése jövőre szintén emelkedik, az előirányzat kétszázhatvanötmilliárd forint az idei kétszáznegyvenhétmilliárdhoz képest. Sinkó Eszter üdvözölte, hogy az utóbbi időben számos új, korszerű terápiát fogadott be az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP), azok alkalmazása bizonyítottan hatásos, ám most lenne elegendő forrás az innovációk követésére és beépítésére, ezért erre „még nagyobb hangsúlyt kellene fektetni".

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner