Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. június 26. János és Pál nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. május 18. (csütörtök) 10:38Csalódtak vagy sem a mentődolgozók?

A mentő életpálya nem egyszeri intézkedést, hanem folyamat, ez csak az első lépcső - magyarázza az OMSZ.

168ora.hu szerint hidegzuhanyként érte a mentődolgozókat a nemzetgazdasági miniszter bejelentése, miszerint 10 százalékkal emelik a bérüket. Ez ugyanis töredéke annak, amiről az az életpályamodell szól, amit el is fogadott a szaktárca.

A lap szerint a mentőszolgálat dolgozói a magasabb összegre számítottak. A decemberben megválasztott főigazgató tavaszi vidéki fórumain folyamatosan a mentőtiszteknek 170-220, a mentőápolóknak pedig 80-110 ezer forintos beígért emeléssel nyugtatta a kollégákat. Ráadásul ezt csak az első lépésként harangozták be. A béremelést májusra, de legkésőbb júniusra ígérte az igazgató.

A mostani hír, a mentők között valóságos lavinát indított. Többeknek elfogyott a türelme és legfőképpen a bizalma, több állomáson is adják be felmondásokat.Pedig kormányzati forrásokból a lap birtokába jutott dokumentum szerint az OMSZ állományában jelenleg 166 mentőorvos dolgozik, vagyis a szükséges létszám harmada hiányzik. Ebben a munkaköri csoportban a legmagasabb az elvándorlás mértéke, éves szinten megközelítőleg 90 százalék.

"Az alulfizetett mentőorvosok mellett a mentőtisztek, mentőápolók, mentő-gépkocsivezetők bérét is emelni kell. A mentőtisztek bértábla szerinti bruttó átlagbére 206 000 forint, a legnagyobb létszámot kitevő mentő-gépkocsivezető és mentőápoló munkakörökben foglalkoztatottak bére is 13 százalékkal elmarad a hazai bruttó átlagkeresettől, ez ma átlagosan 135 000 forint"­ - olvasható az Emmi-nek benyújtott és ott elfogadott tervezetben

Reagált az OMSZ
Az Országos Mentőszolgálat szerint a 168ora.hu írása téves információk alapján hamis következtetéseket tartalmazott. A "mentő életpálya" nem egyszeri intézkedést, hanem a mentődolgozók érdekében végzett folyamatos tevékenységet jelent. Csató Gábor főigazgatói programja ezt az akciótervet tartalmazta, januári kinevezésével a program végrehajtása, a mentő életpálya megvalósítása megkezdődött - idézte a szolgálat közleményét a napi.hu.

Az OMSZ szerint, megtett és folyamatban levő lépések között egyebek mellett többlépcsős béremelés - a mentők bére az elmúlt időszakban is emelkedett -, munkaruha beszerzés (a közbeszerzés előkészítése már zajlik), a mentők szakmai kompetenciájának és szakmai fejlődésének rendezése, illetve folyamatos támogatása szerepel, amelynek keretében protokollok készültek, továbbképzések kezdődtek. Ezen felül új mentőkocsik beszerzése is zajlik: 193 darab új mentőautó áll szolgálatba májustól kezdődően, ami azt jelenti, hogy az ország összes eset-rohamkocsiját kormányzati forrásból újakra cserélik.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner