Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. szeptember 15. Enikő és Melitta nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. június 21. (szerda) 10:45221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

Az Egészségbiztosítási Alap 178,3 milliárdos és az Emmi költségvetésének egyes soraiban található 42,8 milliárdos többletből jön össze az immár 221 milliárd forintra duzzadó forrásbővülés, amelyet az egészségügy élvezhet 2018-ban, derült ki Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár mai sajtótájékoztatóján, amelyet a jövő évi költségvetés június 15-i elfogadása kapcsán tartott. Jelentős forrásokat tett a kormány az alapellátásba és a népegészségügybe, ez is érzékelteti, mit tartanak fókuszterületnek, mutatott rá az államtitkár.

Az alapellátás a 2010-es 79 milliárd forinthoz képest jövőre 139 milliárd forinthoz juthat jelentős nagyságrendű, 76 százalékos növekedéssel. Tavalyhoz képest pedig 16,8 milliárd forint többlet jut erre a területre. Megjegyezte, szakmai egyeztetés szükséges az orvosi kamarával arról, hogy az újabb többletforrás egy része miként érkezzen a praxisokhoz: rezsitámogatásként vagy az indikátorrendszeren keresztül. A kollegiális vezető intézményének létrehozására jövőre is félmilliárd forintot szánnak, a védőnői szolgálatok további kétmilliárd forintos forrásbővüléssel, összesen 27 milliárd forinttal számolhatnak.

Népegészségügyi célra összesen 9 milliárd forint áll majd rendelkezésre, amely a büdzsében két külön soron található meg (7,9, illetve 1,7 milliárd forint).

Szintén kétmilliárd forintos növekmény jut az egynapos sebészetre (ES). Akár magánszolgáltatók, akár közfinanszírozott ellátók, hamarosan mentesülni fognak a háttérkórházaknak eddig fizetett esetleges „jogdíjtól" a szövődményes esetek ellátásáért. A fekvőbeteg-ellátók ugyanis nem kérhetnek ezért pénzt egy tervezett jogszabályi változás értelmében, amelyet a 444.hu szúrt ki. Ilyen „jogot" nem árulhat egy kórház, ugyanis ha szövődmény lép fel, akkor a területileg illetékes kórháznak a NEAK-tól kapott finanszírozásért kell ellátnia a beteget, szögezte le Ónodi-Szűcs. Az államtitkár azt is hozzátette: szeretnék, ha semmi nem fogná vissza az ES-ellátókat, és bővülne az egynapos sebészeti ellátások száma.

A kórházaknak jövőre is lesz lehetőségük pályázni működést javító fejlesztésekre, erre 3 milliárdos keret áll rendelkezésükre.

Az OMSZ és a betegszállítás további 4,6 milliárd forintos fejlesztésre számíthat 2017-hez képest.

Részleteket nem árult el, csak annyit, hogy új ösztöndíj indul 2018-ban, amelyre 1,15 milliárdos keretet szánnak, míg a rezidenseknek szóló ösztöndíjprogramra 1 milliárd forinttal több fog jutni az ideihez képest.

A jövő évi forrásbővülés legnagyobb tétele a béremelés: az idei 81 milliárd forintot jövőre további 55 milliárddal növelik, vagyis jövőre közel 140 milliárd forint lesz az ágazati bérnövekmény.

Az Egészséges Budapest Program végrehajtására a tervek szerint 26 milliárd forint áll majd rendelkezésre, ám nagy valószínűséggel változni fog az összeg a tervezés során a műszaki tartalom miatt. Mindehhez kormánydöntések szükségesek majd, ahogy a forrásigényhez is.

Kérdést kapott az államtitkár a finanszírozással elégedetlen, sztrájkolni készülő fogorvosokról, amire úgy reagált: a fogorvosok a NEAK-kal állnak szerződésben, sőt: többen saját cégükben dolgoznak, tehát elvileg önmagukkal szemben sztrájkolnak. Hozzátette: tavaly és idén is 2 milliárd forinttal többet kaptak a praxisok. (Később, az RTL Klub esti híradója szerint jelezte, hogy tárgyalnak a fogorvosokokkal - a szerk.)

Szóba került a dél-pesti kórház tömegesen felmondó ápolói miatt bezárt belgyógyászati osztály is, amire Ónodi-Szűcs elmondta: valószínűleg a szokásos nyári festés miatt zárták be ideiglenesen az osztályt. Az alacsonyabb betegforgalom és a szabadságolások miatt a nyári felújítás bevett gyakorlat a kórházakban. Egy biztos: az osztály bezárásáról nem kaptak információt az egészségügyi hatóságok és az államtitkárság sem.

Lapunk kérdésére, hogy mit terveznek a rendre elégtelennek minősülő laborkasszával, amelynek forrása évek óta szinte ugyanakkora, s jövőre sincs változás, Ónodi-Szűcs elmondta: igyekeznek elérni, hogy az alapellátásban az orvosok csak olyan vizsgálatot kérjenek, amit a beteg állapota igényel, tehát kerüljék az indokolatlan beutalásokat. Ehhez külön forrást fognak rendelni, vagyis létrehozzák a már többször felvetett alapellátási laborkasszát. Egyeztetéseket terveznek ez ügyben, amit az is indokol, hogy az uniós átlaghoz képest duplája a nálunk mutatkozó laborigény.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner