Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. július 21. Dániel és Daniella nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. július 19. (szerda) 06:51Négyszázan vehetnek részt az ápolói mesterképzésben

Hiányterületen az ösztöndíj duplájára számíthatnak a pályázók, akiknek öt évig itthon kell dolgozniuk.

Három vidéki orvosi egyetemen szeptemberben, míg a Semmelweis Egyetemen jövő januárban indul az ápolóknak szóló egyetemi mesterképzés (MSc). Minden intézmény 100-100 főt képezhet, vagyis összesen négyszázas keretlétszámmal indul az első szakápolói MSc.

A tanulásra vállalkozókat 1,15 milliárd forintos Mihalicza-ösztöndíjjal támogatja a kormány, s remélik, hogy mindezzel növekszik az ápolói szakma vonzereje is – derült ki Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján, amelyet Betlehem Józseffel, a népegészségügyi és egészségügyi rendszer hatékonyságának növelése érdekében kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói ellátási modell fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztossal tartott.

Az államtitkár elmondta, hogy a képzés első félévében az ösztöndíj maximum 640 ezer forint lehet, míg a második félévtől 320 ezer és 640 ezer forint közötti összeget nyerhetnek az eredményesen tanulók és pályázók. Azok, akik az egészségpolitikai által meghatározott hiányterületeken vállalnak munkát, az ösztöndíj duplájára is számíthatnak. A feltételek a rezidensekéhez hasonlóak: öt évig Magyarországon, s ebből legalább három évig közfinanszírozott ellátónál kell dolgozniuk az ösztöndíjban részesülőknek, ismertette a miniszteri biztos.

Hat szakterülethez kapcsolódva lesznek képzések, így az alapellátásban, a geriátriában, az aneszteziológiában, az intenzív terápiában, a perioperatív és a sürgősségi ellátásban. Az első MSc diplomások 2019 tavaszán végeznek. Addig is több tennivalója van az államtitkárságnak, derült ki Ónodi-Szűcs Zoltán szavaiból, ugyanis a jogszabályi hézagokat, a protokollokat rendezni kell az új helyzetnek megfelelően, akárcsak a kompetenciákat, hogy egyértelmű legyen, mi a feladata az orvosnak, illetve a mesterdiplomás szakápolónak.

A szakdolgozói feladatok kiterjesztése pozitív eredményeket hozott azokban az államokban, ahol végrehajtották a változtatásokat, hivatkozott az OECD még véglegesen el nem készült tanulmányára Betlehem József: mind a betegbiztonság, mind a betegelégedettség növekedett az előzetes eredmények szerint.

Az is kiderült, hogy a feladatok kiterjesztésével nem lett olcsóbb az ellátás. Sőt: amíg tanulnak a mesterképzősök, addig kiesnek a munkából, így a helyettesítésüket is meg kell oldani, amihez pótlólagos forrásokra lehet szükségük az intézményeknek itthon.
„Nem tagadjuk, hogy humánerő-forrás krízis van, de minden döntés azt szolgálja, hogy ez a helyzet, ami nem tegnap állt elő, változzon" – szögezte le az államtitkár.

Az intézkedések között kiemelte a béremelést, amelyre tavaly 20 milliárd, idén pedig több mint 100 milliárd forintot fordítottak. A rezidensek ösztöndíjára több mint 8 milliárd forint jutott, s azok, akik egészségügyi szakközépiskolában tanulnak tovább, egy idén indított ösztöndíjprogramnak köszönhetően 4,4 milliárd forintot kapnak. Pozitívumként emelte ki, hogy csökkent az elvándorlás az ágazatból.

Államtitkári sajtótájékoztató: Mobil CT-t kap az ajkai kórház

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner