Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. szeptember 15. Enikő és Melitta nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. augusztus 1. (kedd) 11:22Elveszik a mentőktől a 104-es hívószámot

A több áttételen áthaladó információ torzulhat, elveszhet, miközben telik a drága idő.

A rendőrség és a tűzoltóság után a mentőszolgálatnak is csatlakoznia kell az Egységes Segélyhívó Rendszerhez. Így a 104-es szám a továbbiakban a 112-es központban csörög majd és onnan kapcsolják tovább a bejelentőt a mentőkhöz, melynek mentésirányítói saját protokoll alapján kérdezik ki a segélyhívót - írja a Lánglovagok értesülése nyomán a nepszava.hu portálja.

Amennyiben kizárólag egészségügyi panasz a bejelentés tárgya, az alapadatok rögzítését követően az elektronikus adatlap továbbítása történik meg, ezt követően kapcsolják csak át az élőhangot, és kezdődik a mentők saját kikérdezése - közölte a Belügyminisztérium (BM). A tárca gyakorlatilag önmagát cáfolja azzal, hogy elárulja, a mentők esetében akár kétszeri kikérdezés is lehet. Az eddigi tapasztalatok alapján pedig a szakportál úgy tudja, a rendőrök és tűzoltók is rendszeresen kényszerülnek visszahívni a jelzőt, mert a 112 operátorainak meghatározott protokoll szerinti kikérdezése gyakorta elégtelen.

A 104-est ma a területileg illetékes állomáson egy helyismerettel rendelkező képzett mentésirányító veszi fel. A 112-es szám viszont Miskolcon vagy Szombathelyen cseng ki, ott van az ország két segélyhívó központja. Ez teljesen ellentétes az évtizedes hazai gyakorlattal, nevezetesen hogy egy tevékenységirányító (tűzoltó, mentő, rendőr) egy eseményt kezel a jelzés felvételétől a bevonulásig. A több áttételen áthaladó információ torzulhat, elveszhet, miközben telik a drága idő. A helyből hívott helyi segítség a leggyorsabb, mindenhol a világon. Hogy egy közbülső lépcső beépítése mitől gyorsítaná az intézkedéseket - melyek minden késlekedő másodpercén is emberéletek múlnak - senki nem tudja.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner