Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. július 21. Dániel és Daniella nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. augusztus 3. (csütörtök) 11:24Lasszóval fogják a gyerekorvosokat ügyeletbe

Az egészségügy ma a megszállott és rászoruló emberekre van bízva, különben nem működne.

Lassan lehetetlen lesz elkészíteni a beosztást, ugyanis nincs elég orvos, aki vállalná a munkát, pláne ennyire kevés pénzért. Pedig az ügyelet fontos szerepet lát el, hiszen évi nyolcezer gyereket vizsgál meg, ezzel is tehermentesítve a kórházakat. Három éve vezetem a Budai Gyermekügyeletet, de sok éve dolgozom itt kisebb megszakításokkal, úgyhogy jól ismerem a helyzetet, ami mostanra szinte tarthatatlan lett. Júliusban 14 ügyeletet vállaltam, mert nincs elég kolléga ahhoz, hogy elkészítsem a beosztást. Ez azt jelenti, hogy a praxisom ellátása után mentem ügyelni, aztán újra be a rendelőbe, és utána még lenyomtam egy ügyeletet, aztán újra a rendelőben voltam - nyilatkozta dr. Varga Károly gyerekorvos az nlcafe.hu portáljának.

Ez gyakorlatilag 50-60 óra folyamatos munkát jelent, ami nagyon rossz, mert ennyit nem lehet és nem is jó dolgozni. De mit csináljak, ha senki sem vállalja? Persze, megértem a kollégákat, egy ügyeletért ugyanis bruttó 20 ezer forintot kapnak, az óránként kétezer forint sincs, bruttóban. Ennél minden takarítónő jobban keres!

Az asszisztensek óránként bruttó ezer forintot, a gépkocsivezetők 700-at kapnak. Felháborítóan alacsony bérek ezek. Az egészségügy ma a megszállott és rászoruló emberekre van bízva, különben nem működne. A fiatal szakorvosok fizetése már viszonylag jó, ők nem vállalnak be ilyet, illetve inkább elmennek külföldre. A 35 és 50 közötti orvosok magánintézményekben rendelnek inkább, szóval az ügyeletet az idősebb kollégákra lehet építeni. 58 évesen fiatalnak számítok, ez akár vicces is lehetne - tette hozzá Varga doktor.

A Budai Gyermekügyelet az összes budai kerületet ellátja, és a János-kórház területén működik 2012 óta. Az önkormányzatoknak egyébként kötelességük biztosítani a munkaidőn kívüli betegellátást, ezért jött létre a Budai Gyermekügyelet is.
Jellemzően egészségügyi szolgáltató cégeket bíznak meg az ellátással, akik az orvosokat nem alkalmazottként, hanem számlásként foglalkoztatják, hiszen úgy olcsóbb. Maga a cég kettős finanszírozásból kapja meg az elégséges pénzt az ügyelet működtetéséhez: az önkormányzattól és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől. Ez az összeg viszont nem túl sok, legalábbis az orvosok és az asszisztensek pimaszul keveset kapnak az ügyeletekért - tette hozzá Varga doktor.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner