Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. május 25. Orbán nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. augusztus 24. (csütörtök) 10:31Szeptember elején munkát lassítanak a fogorvosok

Több pénzt is, de legalább őszinte beszédet szeretnének az alapellátó fogorvosok.

Munkalassító demonstrációt tartanak a közfinanszírozott fogászok szeptember 4-én, 5-én és 6-án, azt szeretnék elérni, hogy nekik is járjon az a 130 ezer forint finanszírozási többlet, amelyet kollégáik az elmúlt három évben megkaptak, illetve jövőre is elkönyvelhetnek. Dr. Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az akció szervezője azt mondja, ezeken a napokon a kezdeményezéshez csatlakozó mintegy 700 körzetben kizárólag sürgősségi kezeléseket nyújtanak majd a betegeknek  - írja a medicalonline.

Nagy doktor egyébként több ízben igyekezett tárgyalásos úton rendezni a vitás kérdéseket az államtitkársággal, erre azonban nem volt lehetősége. Csupán egy - mint fogalmaz - ,,kekk" hangvételű levélben válaszolt nekik az államtitkár, ahhoz hasonlóan, mint a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának, amelynek elnöke, Hermann Péter idén márciusban jelezte Ónodi-Szűcs Zoltánnak, hogy a fogászati alapellátók finanszírozása messze elmarad a háziorvosokétól, annak ellenére, hogy a minimumrendeletben előírt szakmai feltételek betartása és a felhasznált anyagok költsége folyamatosan emelkedik.

Ezt érzi dr. Tóth Krisztián is, aki Budapest egyik külső kerületében 2010-ben vásárolta meg azt a felnőttpraxist, amelynek ellátási körzetébe 8600 fő tartozik. A magas ellátotti létszám miatt rentábilis a praxis - bár a degresszió miatt bizonyos betegszám után már kvázi ingyen dolgozik -, azonban a kisebb körzetekben, ahol a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) érkező pénz is kevesebb, szerinte is adódhatnak nehézségek. A kezelések után kapott finanszírozás majdhogynem csak az anyagköltséget fedezi, egy-egy fogtömésért a biztosító lényegesen kevesebbet fizet, mint amit a magánpraxisban ugyanezért elkérnek a kollégák.

A fogorvosi panaszokra és a munkalassító akció hírére Ónodi egy sajtótájékoztatón úgy reagált, a fogorvosok tavaly kaptak 2 milliárd forint finanszírozási többletet, így - mint fogalmazott - ,,csak az mondhatja, hogy nem kaptak több pénzt, aki nem néz híreket". A tavaly augusztusban, januárig visszamenőleg kapott finanszírozási többlet sok mindenre nem volt elég - mondja Tóth Krisztián, hiszen ebből a pénzből meg kellett emelni az asszisztencia bérét, miközben az anyagár és a rezsiköltség is nő, ráadásul a kerületi önkormányzat is egyre inkább kihátrál a fogászati ellátás támogatásából, amire korábban azért szánt némi pluszpénzt a helyhatóság.

További részletek a weboldalon.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner