Főoldal Alapszabály Tisztviselők Archívum Dokumentumok Kapcsolat
Ma 2019. július 21. Dániel és Daniella nap van.
KezdőlapArchívum :: Hír archívum
2017. október 21. (szombat) 20:59Egyre nagyobb a baj a magyar kórházakban

Augusztus után szeptemberben is újabb 4 milliárd forinttal nőtt az intézmények adóssága.

Szeptemberben 5,3 milliárd forinttal nőtt a közintézmények tartozása, így az újra meghaladja az 50 milliárd forintot. Ebből 39,4 milliárd forint halmozódott fel a kórházaknál, rendelőintézeteknél, illetve a klinikai központtal is rendelkező egyetemeknél – derül ki a Magyar Államkincstár most nyilvánosságra hozott szeptember végi adataiból. Az egészségügyi intézmények adóssága az elmúlt hónapban 4, azt megelőzően 4,5 milliárd forinttal nőtt. A kórházak közel negyven milliárd forintos adóssága elvileg nem kellene, hogy gondot okozzon az egészségügyi ellátórendszernek, ám nem szabad arról megfeledkezni: tavaly év végén a költségvetési többletből a teljes egészségügyi-kórházi rendszer adósságát konszolidálták negyvenöt milliárd forint értékben. Az egészségügyi rendszer konszolidálása évtizedek óta visszatérő probléma és rendszerint vannak is ezt rendező akciók – már ha a költségvetés helyzete ezt megengedi - írta a zoom.hu.

A kórházak halmozódó adóssága mellett másik figyelmeztető jel az állami Egészségbiztosítási Alap hiánya. Az NGM közlése szerint szeptember végén 34,5 milliárd forint hiányt mutatott az alap egyenlege, mindezt úgy hogy az alap bevételei némileg emelkedtek tavalyhoz mérten. A béremelések azonban elvitték a többletpénzt: az első kilenc hónapban az egészségbiztosító 87,1 milliárd forinttal többet költött mint 2016 első kilenc havában – így összesen 821,2 milliárd forintot a gyógyító megelőző kiadásokra – az adósság újra nőtt.

Ráadásul szeptember végéig az alap elköltött az egész évre szánt kiadások 79 százalékát – szemben az időarányosan elvárható 75 százalékkal. A túlköltést a kormány azzal magyarázza, hogy januárban az egészségügyi intézmények nem egyhavi, hanem kéthavi bértámogatásban részesültek. Ugyanakkor hasonló időarányos túlköltés látható gyógyszerkasszában: az első kilenc hónapban 251,1 milliárd forintot költöttek – ami egy milliárddal kisebb összeg a tavalyinál –, ám már így is elment az egész éves előirányzat 80,2 százaléka. Az Egészségbiztosítási Alap kiadási számait és a kórházak adósságát nézve az év végén – ha a költségvetetés helyzete engedi – a kórházaknál újabb konszolidációra, illetve az alap kiadási előirányzatainak emelésére is sor kerülhet. - írta a lap.

Vissza
A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges!

Erzsébet utalvány
 
Lemondó nyilatkozat

NilNocere.hu

banner

banner